Har du blivit ombedd att skriva ett arbetsbetyg och är osäker på hur du praktiskt går tillväga? Vad är egentligen skillnaden på ett arbetsbetyg och ett arbetsgivarintyg – och vad ska finnas med i ett arbetsbetyg? Vi vägleder dig!
Framförallt har de två olika syften:
Det är viktigt att personuppgifter finns med, så att det tydligt framgår vem betyget är skrivet för. Det ska också finnas en beskrivning av tjänsten, vilka arbetsuppgifter och befogenheter som medarbetaren har haft och vilka krav som arbetet ställt på personen.
Dessutom ska det finnas generella faktauppgifter om anställningen, till exempel anställningsform och arbetsperiod. Framför allt ska arbetsbetyget också innehålla någon form av bedömning av hur personen har utfört sitt arbete.
Försök att vara koncis, ärlig och professionell i dina bedömningar. Det är viktigt att tänka på att betyget ska kunna användas av medarbetaren framöver och kommer att spegla hen som person. Så var alltid noggrann och använda ett professionellt språk. Tänk också på att inte låta utlåtandet bli alltför subjektivt, utan det ska finnas någon form av objektivitet i det som skrivs. Försök att alltid att hålla dig till så konkreta fakta som möjligt.
Se till att alltid skriva under arbetsbetyget och att lämna ut det i original
Använd ett professionellt och bra språk – hellre formellt än talspråk
Be en kollega att läsa igenom betyget innan du lämnar ut det