My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
ingen erfarenhet jobb
Söka jobb

Ingen erfarenhet? Så får du jobbet ändå

Det kan vara ganska förvirrande att försöka hitta sitt första jobb efter examen. Och först kan det kännas som att bristen på tidigare arbetslivserfarenhet kommer göra jobbletandet omöjligt. Men sanningen är att du besitter stora kunskaper och erfarenheter som arbetsgivare letar efter – det handlar bara om att marknadsföra dem på ett effektivt sätt. Här är några tips som hjälper dig på vägen.

Underskatta inte dina erfarenheter

Jobb är inte det enda sättet att skaffa sig erfarenhet på, och det är lätt att bortse från fritidsaktiviteter under studierna. De kan faktiskt vara viktigare att lyfta än du tror. Oavsett om du haft en podcast med kompisarna eller skrivit artiklar till studenttidningen, så finns det mängder av saker du lärt dig som kan vara attraktivt för en arbetsgivare. Om du har lite tid över kan du ta det ett steg längre och sikta på en praktikplats på ett av de företag du gärna skulle jobba på? Då kan du skapa kontakter som kan leda till ett heltidsjobb och få referenser som kan göra att just din ansökan sticker ut från mängden. Dessutom är du bättre utrustad när du får (för det kommer du få!) ditt första jobb.

Fokusera på dina personliga kompetenser

När vi ändå är inne på ämnet: se bort från formella krav, så som arbetslivserfarenhet, och lyft fram dina personliga kompetenser, de egenskaper som gör dig till den typ av person ett företag vill anställa. Dessa egenskaper spelar bland annat en jättestor roll i Academic Works evidensbaserade rekrytering, där bland annat drivkraft, villighet att lära sig nya saker, flexibilitet och uppfinningsrikedom spelar större roll än tidigare erfarenheter. Du kanske har jättebra exempel på situationer från studietiden som du kan lyfta under en framtida intervju: olika skolprojekt, praktikplats eller någon fritidsaktivitet när du var tvungen att vara flexibel, tänka kreativt och visa ledarskapsförmåga för att lösa ett problem. Underskatta inte de kompetenserna – potentiella arbetsgivare kommer definitivt inte göra det.

Gör ett gott intryck online

Oavsett om du gillar det eller inte så är första intrycket viktigt. Det gäller även online där potentiella arbetsgivare ofta letar ny personal. Se det som en möjlighet: du kanske inte har flera års erfarenhet, men en proffsig LinkedIn-profil visar att du är en seriös kandidat till ditt drömjobb. Du kan alltså göra ett positivt intryck innan ni ens har träffats för en intervju. Se till att du har din Academic Work-profil uppdaterad med dina senaste erfarenheter och nya kompetenser.

Läs även: Så optimerar du din LinkedIn-profil

Var tuff mot ditt CV

Dags att skriva CV? Försök se det ur läsarens perspektiv. Arbetsgivare plöjer garanterat igenom hundratals ansökningar och om du var i deras ställe, vad skulle underlätta? Var tuff och trimma bort allt onödigt som inte är relevant för det jobb du ska söka (men tänk på tips ett och två). Även om studievägledaren i skolan tyckte det var en bra idé att ta med fritidsaktiviteter i CV:t, kanske din förkärlek för Netflixserier inte är den viktigaste informationen att dela med dig av till en arbetsgivare som gärna kortar ner listan på potentiella kandidater att intervjua.

Bredda din sökning

Det är enkelt att få tunnelseende när du ska hitta ditt första jobb. Du kanske har ett drömjobb, ett favoritföretag eller en viss plats du helst vill arbeta på. Inget fel med det, du ska alltid söka ditt drömjobb, även om du tror att det är osannolikt att du får det. Men det är även viktigt att bredda sökningen inför det där första jobbet och våga prova något annat. Tex.:

  • En ny stad, region eller till och med ett nytt land kan innebära ett spännande äventyr.
  • Utforska jobb som inte är direktrelaterade till dina kunskaper men som har liknande kompetenskrav. Det kan leda till att du hittar ett drömjobb du inte ens tänkt på innan.
  • Om du verkligen tycker om ett specifikt företag kan du söka olika jobb där.
  • Om du gillar en viss yrkesroll – begränsa dig inte till enbart en bransch eller ett företag. Bredda dig sökning!

Läs även: 6 steg för att landa drömjobbet

Ibland handlar jobbjakten bara om kvantitet: ju fler ansökningar du skickar, desto bättre chans har du att bli anställd. Glöm dock inte att lägga tid på varje ansökan och att anpassa din ansökan till jobbet du söker – tro oss när vi säger att rekryterare känner igen en standardiserad ansökan när de ser en.

Lycka till i jobbjakten!

I_got_rejected_Webheader_1200x600.png

Läs också: Jag fick inte jobbet – vad gör jag nu?

Till artikeln