My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
linkedin rekryterare
Söka jobb

3 saker rekryterare kollar efter i din LinkedIn-profil

De flesta vet vid det här laget att rekryterare aktivt söker efter kandidater på LinkedIn. Färre har optimerat sin profil för att faktiskt bli hittade. Om din LinkedIn-profil inte berättar vem du är och vad du kan, riskerar du att missa karriärmöjlighet du inte visste fanns. Det finns såklart inget LinkedIn "quick fix" som garanterar jobb, men det finns 3 saker som kan öka dina chanser att bli uppmärksammad av en rekryterare och därmed också dina jobbmöjligheter.

1. Dina nyckelord matchar rollerna du är intresserad av

En rekryterare på LinkedIn vill hitta kompetenta och kvalificerade kandidater till företagets lediga tjänster. Ett av de enklaste sätten för någon som är på jakt efter personal är att söka på nyckelord relaterade till tjänsten som ska tillsättas. För att du ska bli sökbar måste du därför se till att det är enkelt för en utomstående att förstå vad du har för erfarenheter och kvalifikationer bara genom att ögna igenom din profil.

För att bli sökbar på Linkedin behöver du, utöver en fullständig profil, ha en nyckelordsrik profil som är relevant för den typ av jobb du söker:

  • Rubriken är den viktigaste delen att starta med. Förutom ditt namn är din professionella rubrik det högst rankade fältet i profilen. Det innebär att nyckelord i din rubrik syns tydligare och är extra viktiga att tänka över.
  • Kompetenser och intyg är ett viktigt filter för rekryterare som använder LinkedIn Recruiter. Lägg till alla dina kompetenser som är relevanta för de tjänster du är intresserad av. Var inte blygsam här, lägg med fördel till 50 kompetenser (som är maxtaket).
  • Ha en nyckelordsrik profil – lägg in nyckelord i alla sektioner på din profil. Lyft gärna fram 1–2 färdigheter lite extra och som är viktiga för den typ av jobb du söker. Beskriv dem tydligt i din profil, till exempel i rubriken, summeringen eller jobbeskrivningen.

2. Du har praktiska bevis på dina kunskaper

Det låter kanske märkligt, men att inkludera ord som ”lagspelare” och ”ämnesexpert” i din profil kan missgynna dig. Undvik beskrivande ord och klyschiga adjektiv då det säger väldigt lite om dig och vad du gjort, använd istället konkreta exempel på vad du har åstadkommit. Istället för att beskriva dig själv som en ”erfaren ledare”, förklara att du har lett ett team som kontinuerligt uppnått bra resultat (inkludera om möjligt även tydliga exempel på resultat) för att understryka dina ledarskapskvaliteter.

  • Identifiera minst ett par kärnfulla yrkesmässiga prestationer och berätta om dem i din profil.

3. Din profil har inga varningstecken

Ett sätt att sålla bland kandidater i jakten på rätt person är att kolla efter tydliga varningstecken. För att din profil ska matcha den kandidat företaget letar efter måste du se över din profil och säkerställa att du inte har med något som kan uppfattas negativt, såsom:

  • Överdrivna titlar. Att överdriva din titel för att det ska låta bättre kan få dig att framstå som opålitlig, en egenskap du naturligtvis inte vill associeras med.
  • Många och täta jobbyten. Det kan självklart vara okej med en kortvarig anställning eller två, men att byta jobb varje år kan verka otåligt eller sända ut signaler att du har svårt att komma in i arbetsgruppen.
  • Opassande språk. Det är aldrig okej att använda svordomar eller grovt språk på LinkedIn – det gäller också de artiklar och statusar du gillar eller delar.

Letar du nytt jobb och inser att din profil behöver piffas upp något? Börja med att uppdatera din Linkedin-profil för att sedan söka jobb. En proffsig och komplett LinkedIn-profil kommer öka dina chanser att landa ditt nästa drömjobb!

Lycka till med jobbsökandet!

Författare: Sami Mohsen, tidigare Talent Sourcer och idag IT Operations Coordinator på Academic Work

AW_image8_1200x600px.jpg

Läs även: Så använder du LinkedIn för att hitta jobb

Hitta jobb via LinkedIn