De flesta har upplevt den beryktade betygshetsen någon gång under sin skolgång. Du fick troligen lära dig att betygen från högstadiet var avgörande för vilken gymnasielinje du kunde gå. Och gymnasiebetygen visade sig vara behjälpliga för att komma in på önskad högskoleutbildning. Men hur viktiga är dina universitets- och högskolebetyg? Och hur påverkar de dina chanser att få ett jobb?
Först och främst är alla arbetsgivare olika. Det finns därför inget givet svar alla kan enas om. Samtidigt måste du kunna avgöra huruvida du ska lägga dina extra timmar på läxläsning eller på att samla på dig jobberfarenhet. Svaret? Det brukar ofta finnas någonstans däremellan.
Bra betyg är naturligtvis meriterande, men i många fall inte avgörande. Vi på Academic Work upplever att många företag framförallt efterfrågar erfarenhet eller att man har gått en relevant utbildning – och skulle sällan bedöma en kandidat enbart utefter dennes betyg. Ett mycket effektivt sätt att samla på dig erfarenhet när du studerar är att hitta ett extrajobb.
En annan sak som kan vara avgörande i en rekryteringsprocess är personlighet. Att du har rätt personliga egenskaper för en roll kan rekryterarna bedöma genom exempelvis personlighetstester, men också genom att träffa dig på en arbetsintervju.
Idag efterfrågar många företag examensbevis snarare än betyg. Om det är för att betygen inte är relevanta är svårt att säga, men det kan ha att göra med att det är svårt att jämföra betyg från kandidater med olika utbildningar. Men naturligtvis är goda betyg allt annat än dåligt. Höga betyg är ett kvitto på att du är intresserad av det du studerar och har lagt både tid och energi på att nå dina högt uppsatta mål. Så kämpa på med plugget, men kom ihåg att betyg inte är allt när du väl sitter där med tentaångesten. Du har många kompetenser utöver de som syns genom dina betyg!