My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Ahmed Dia Jeber We make people grow
I karriären

”Vi lever för att uppfylla våra mål”

Provledare, ordningsvakt, testingenjör, teamleader, trygghetsansvarig & grundare av nattvandringen Trygga Berga. Det Ahmed Dia Jeber åstadkommit hittills i sin karriär är mer än vad många åstadkommer under en livstid. I den här artikeln får du läsa om Ahmed och hans karriärresa. Låt dig inspireras av hur han bryter ner mål, tänker kring jobb vid sidan av studierna och om att jobba med andra människor, samt hans strategier för att fortsätta växa – både i karriären och som person.

”Att ha många bollar i luften” är ett citat många slänger sig med. För Ahmed Dia Jeber är det, utan att överdriva, en bra beskrivning av både hans liv och karriär. Idag är hans huvudsyssla Teamleader och Testingenjör på Toyota Material Handling i Mjölby där han arbetar med hård- och mjukvarutestning. Som om det inte var nog arbetar han även som provledare på högskoleproven, tar helg- och nattjobb som ordningsvakt och verkar som trygghetsansvarig i Berga där han även grundat nattvandringen Trygga Berga.

Vilken karriärresa du gjort! Vad är den viktigaste hållpunkten?

”Att jag började på universitetet och tog extrajobb är mina viktigaste val i livet – det var där min karriär inom teknik startade. Jag studerade för att bli Dataingenjör på Linköpings universitet och bestämde mig tidigt för att hitta ett deltidsjobb vid sidan av plugget. Jag ville utveckla mig själv och hade ett tydligt karriärmål. Det enda företag som kändes trovärdigt och erbjöd möjligheter för mig att jobba som Testingenjör redan som student var Academic Work. Det var därför jag sökte mig hit. När jag studerade ville jag inte dra på mig CSN-lån. Dessutom ville jag bygga min karriär redan under studietiden så jag kunde få ett bra jobb direkt efter examen – [extrajobbet] blev min biljett till mitt nuvarande jobb. När man jobbar under studierna kan man dessutom producera från dag ett efter examen när man väl är ute i arbetslivet. Det är en stark konkurrensfördel.”

Du har varit ute på en mängd olika uppdrag via Academic Work, berätta om dem.

”Jag var bland annat uthyrd via Academic Work som Fälttekniker på Fujitsu samt gjorde olika uppdrag för Swedbank. För till exempel H&M uppdaterade jag deras kassasystem i hela Sverige. Därefter började jag på Autoliv som Testingenjör och jobbade med test och verifiering. Där insåg jag rätt snabbt att jag kunde göra testerna automatiserade och övertygade min chef på Autoliv om att göra det som ett examensarbete. Det var bara en hake – det innebar att jag förlorade mitt jobb när jag lärde dem testa automatiserat.”

Ahmed skrattar och tillägger: ”Men jag klarade exjobbet och sökte mig vidare till Toyota Material Handling i Mjölby där jag började som Testingenjör 2018 och jobbar än idag. Efter 2 månader blev jag ställföreträdande Teamleader och några månader senare Teamleader."

”Jag har Academic Work att tacka för att jag kom fram till den här punkten i min karriär, genom alla tjänster jag fick redan under studietiden. Både jag och mina klasskompisar som jobbade via Academic Work fick bra erfarenhet redan när vi pluggade och jobbar alla på stora företag idag.”

Vad har du för mål och drivkrafter?

”Jag är målinriktad. Det gör att det blir lättare för mig att se nästa steg. Mitt mål är att utveckla mig själv personligen, i mitt jobb och inom teknik. Min absolut största drivkraft är nog mitt intresse för utveckling inom teknik! Där är det dessutom lätt att hamna efter om man inte håller sig uppdaterad eftersom tekniken går fort framåt.”

Vad har du lärt dig längs vägen?

Ahmed medger att det finns några viktiga saker han lärt sig och bär med i ryggsäcken. Här sammanfattat i 3 punkter:

  1. "Jag har lärt mig jobba grupp – det är inte lätt alltid att jobba med människor! Samtidigt finns det mycket att vinna på att samarbeta och lyfta fram andra på jobbet. Jag tycker om att vara bland människor, vill hjälpa andra och tror att det är lättare om det finns ett gemensamt mål. En av de viktigaste sakerna jag lärt mig är därför att identifiera vilket gemensamt mål man har på jobbet."
  2. "Jag har sett vikten av att ha en bra chef som lyssnar, är tydlig, har tålamod, stöttar och är redo att hjälpas åt för att komma framåt och ta sig förbi ett problem."
  3. "Jag lärt mig att vara tydlig med vad jag vill i företaget och stämma av vad företaget förväntar sig av mig. Jag frågar därför mig själv och min arbetsgivare: Vad vill företaget ha av mig? Vad vill jag i min tur ge tillbaka till företaget och hur kan jag utveckla företaget? Hur är jag som person viktig för att företaget ska producera bättre? Hur kan jag själv utvecklas i företaget – vilka möjligheter finns? Många frågor, men alla lika viktiga att ställa."

Vad är dina tankar och mål för framtiden?

”Mitt långsiktiga mål är att bli projektledare. För att nå dit behöver jag skapa delmål. När vi i teamet står inför ett större problem försöker vi till exempel dela eller bryta upp problemet för att förstå problemet. På samma sätt är det med målsättningar. Jag vill bli projektledare och behöver därför ta reda på vad som krävs för att bli det – och en bra sådan.”

När känner du att du utvecklas?

”Jag utvecklas när jag jobbar med rätt sak och rätt personer! Jag är duktig på att lyssna och lär mig mycket av mina kollegor. Ett annat sätt för mig att utvecklas är att skriva ner allt jag lär mig. Jag har varit på arbetsplatser där jag önskat att fler saker hade varit dokumenterade. Jag började därför dokumentera saker för min egen skull. Sen insåg jag att jag genom att skriva ned det fick en tydligare bild i hur jag kan utvecklas, vilka mina svaga punkter är och vad kan jag lära mig för att fortsätta utvecklas.”

Instagram-_1080x1080.png

Vill du inspireras av fler imponerande karriärresor?

Till artiklarna