My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Emelie Orraryd We make people grow
I karriären

"Det slog mig aldrig att jag som tjej kunde jobba med IT"

Vissa byter roll eller arbetsplats – andra byter karriär. Emelie Orraryd har gjort det senare. Med en högskoleutbildning inom statsvetenskap och sociologi i ryggen arbetade hon som kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingen. Några år senare sadlade hon plötsligt om och utbildade sig till programmerare via Academic Work Academy. På bara 12 veckor lämnade hon sin tidigare bransch bakom sig och påbörjade en karriärresa hon aldrig anat hon skulle ta. Låt dig inspireras av Emelies mod till att ta nästa steg i karriären, möta sina fördomar – och växa.

För Emelie var Academy-programmet C#.NET ett startskott på hennes IT-karriär. Sedan dess har hon arbetat på 3 olika arbetsplatser och prövat på desto fler roller inom IT-området. Hon har fått leda andra och blivit något hon länge drömt om – specialist inom ett område. Med Emelies egna ord:

”Det har verkligen varit en resa! Så fort jag hade tagit beslutet kändes det helt rätt och gör det fortfarande.”

Innan samtalet från Academic Work Academy arbetade Emelie som handläggare på Arbetsförmedlingen. Hon trivdes bra i rollen, men när det visade sig att kontoret skulle flyttas från Norrköping till Stockholm stod hon i ett vägskäl. Hon ville inte flytta till Stockholm och heller inte påbörja en ny 3-årig utbildning vid universitetet. En 12 veckors intensivutbildning inom programmering dök därför upp vid precis rätt tillfälle – ett yrkesområde som hennes sambo menade skulle passa henne perfekt:

– Min sambo pushade mig att ta det avgörande steget och hoppa på utbildningen. Han är själv dataingenjör och tyckte att jag skulle passa för att jobba med programmering. Han menade att jag hade rätt tankesätt då jag är något av en systemmänniska. Det visade sig att han hade rätt. Denna bransch passar mig väldigt bra!

Det var dock inte bara sambons peppande ord som gjorde att Emelie hoppade på utbildningen. Emelie räds nämligen inte en utmaning och älskar att lära sig nya saker. När Academic Work också utlovat en garanterad tillsvidareanställning i hemstaden efter examen gjorde hon slag i saken. Efter 12 veckors utbildning i Stockholm fick hon mycket riktigt möjlighet att flytta hem till Linköping och påbörja en roll som IT-support på Nethouse.

Trodde du att IT-branschen var den karriärbana du skulle ta?

– Nej det trodde jag inte. Ärligt talat hade jag mina fördomar om IT-branschen innan jag träffade min sambo och hans umgänge som alla jobbar inom IT. Jag trodde det skulle vara lite nördigt. Jag spelade dock datorspel som liten och hade bröder som pratade om att jobba inom IT. Ändå slog det mig aldrig att jag som tjej skulle kunna jobba med det.

Sedan det första jobbet som IT-support hos Nethouse har Emelie arbetat som bland annat systemutvecklare, applikationsspecialist, SSIS-utvecklare och lösningsarkitekt. Utöver Nethouse har Emelie även arbetat som konsult på storbolagen Husqvarna och SAAB. En riklig blandning av arbetsuppgifter och arbetsplatser som lett henne till den tjänst hon har idag som testarkitekt och testledare.

– Sedan starten av min karriär har jag fått chans att pröva flera olika roller, vilket varit både roligt och utvecklande. Jag vill aldrig sluta att lära mig – jag skulle kunna plugga hela livet egentligen! I sommar ska jag utmana mig själv och programmera inom Phyton igen. Programmeringen, där hela min karriär började, är därför inte hela borta.

Vad innebär rollen som testarkitekt och testledare?

– Just nu jobbar jag med ett komplicerat projekt som ska verifieras, där jag sätter strategin. Det innebär att jag bland annat kravställer vad för typ av data som behövs för att kunna klara av projektet, men även vilken dokumentation och vilka resurser som behövs. Det innebär mycket samverkan mellan olika aktörer, där det gäller att se till att allas krav är tillgodosedda på bästa sätt. Med andra ord är det en väldigt kommunikativ roll – inte så osocial som jag trodde IT-yrket skulle vara. Jag sitter verkligen inte bara vid en dator, utan jobbar och pratar med människor hela tiden.

Vad har du haft för mål och drivkrafter?

– Det är en jättesvår fråga. När jag började jobba inom IT tänkte jag tillbaka på en tjej som inspirerade mig när jag jobbade på Arbetsförmedlingen. Hon arbetade med interna IT-stöd och kunde förklara väldigt komplexa saker på enkla sätt – även för dem som inte jobbade inom IT. Hon hade en förmåga att anpassa sitt språk till den person hon pratade med, vilket jag tyckte var fascinerande. Jag insåg att jag ville bli lika duktig som henne på det. Något som motiverar mig är därför att skapa användbara system och försöka förstå verksamheten mer ingående. Efter att jag började arbeta inom IT förstod jag att det är viktigt att alla är delaktiga IT-lösningar – även de som inte jobbar på IT-avdelningen. Allt för att systemen ska bli så bra och användbara som möjligt.

Vad är nästa steg?

– Efter sommaren börjar jag som Business Analyst på Synlab. Jag älskar ju att lära mig nytt och utmanas, och det har de lovat att jag ska få i min nya roll – så jag ser väldigt mycket fram emot det. Längre fram vill jag ta mig an en roll som förvaltningsledare, eller arbeta mer rådgivande i högre instanser. Det skulle vara spännande.

Instagram-_1080x1080.png

Vill du inspireras av fler imponerande karriärresor?

Till artiklarna