Att jaga yrkestitlar är inget som lockar Mathilde Swartz, som trots det har ett helt gäng i bagaget. Mathilde lockas istället av nya utmaningar och utvecklas som mest när hon tar sig utanför sin bekvämlighetszon. Men att göra det kräver mycket energi – något Mathilde inte underskattar. ”För att utvecklas behöver jag ständigt balansera utmaning och work life balance”.
Det pratas mycket om tillväxt. Växande företag, städer och ekonomier. Men det är lätt att glömma att saker sällan växer av sig självt. De växer ur någonting – ur människor. Ambitiösa, nyfikna människor som vill lära och förstå. Som vill utveckla och utvecklas. Det är människor som får saker att växa. Och vi, vi får människor att växa – we make people grow.
Mathilde Swartz är en av dessa människor. 2011 klev hon in på Academic Works kontor i Malmö, smått nervös inför sin första dag som Staffing Service Assistant (SSA). Vid den här tiden var Mathilde personalvetarstudent och såg deltidsjobbet som SSA som en bra merit och en möjlighet att testa på många olika arbetsuppgifter inom rekrytering.
”Bemanningen var verkligen helt fantastiskt att jobba i! Jag utvecklade min servicekänsla och lärde mig att alltid ta direkt action på feedback från kund, vilket har visat sig vara ett riktigt ess i rockärmen i alla mina roller på Academic Work”.
Så snart Mathilde tog examen gick resan snabbt vidare och hon har testat på roller som Consultant Manager, Recruitment Consultant, Team Manager och Operations Specialist på Academic Work. Som Recruitment Consultant hjälper man vanligtvis flera olika företag med deras personalbehov, men Mathilde blev snabbt ansvarig för en av Academic Works största kunder och satt deltid ute hos kunden och jobbade.
”Vilken utmaning det var! Jag jobbade med en rad olika chefer, allt från nyblivna chefer som behövde stöd i allt till seniora chefer som körde sitt egna race. Men det gav mig nya perspektiv, närmare bestämt kundens perspektiv. Det var först då jag verkligen fick lära mig vad kunden faktiskt vill ha, men också hur mycket man faktiskt kan styra om man bara tar för sig. Den lärdomen har varit otroligt viktig för mig i min nuvarande roll där jag jobbar mot chefer i alla led”.
Men att jaga titlar är, trots många i bagaget, inget som lockar Mathilde. Hon letar istället efter komplexa utmaningar, och med tanke på vilken tid vi lever i så är det IT som lockar mest. Detta ledde Mathilde till ett stort utvecklingsprojekt inom IT, där hon agerade länken mellan IT-avdelningen och verksamheten i stort. Hon var också delaktig i kommunikationsplanen och arbetade för att organisationen skulle förstå projektets syfte och vara väl informerade om allt från tidsplan till utfall.
”Jag har landat i att jag inte kan jobba med återkommande arbetsuppgifter, utan sitter hellre i ett möte och tänker ”undra vad dem pratar om för jag förstår ingenting” för att lite senare känna att ”aha, nu vet jag!”
På frågan om vad som får Mathilde att utvecklas svarar hon ”att hela tiden vara utanför min bekvämlighetszon”. Men hon är noga med att understryka att det också tar mycket energi från henne och att hon – för att utvecklas – ständigt behöver balansera utmaning och work life balance.
Att våga ta för sig, ställa krav på att bli coachad, och vara öppen för feedback (utan att tappa bort sig själv), är andra lärdomar som Mathilde fått med sig och som hon också vill skicka med andra.
”Jag har haft många bra chefer längst vägen, och särskilt en av dem har gjort ett extra stort avtryck – Sana. När jag fick henne som chef fick jag verkligen perspektiv på många saker om mig själv. Hon vågade möta mig i svåra frågor och utmanade mitt tankesätt. Hon var min chef under en relativt kort tid men agerar fortfarande bollplank kring många av de frågor jag driver. Som en inofficiell mentor kan man säga”.
Vilket steg som kommer härnäst vet inte Mathilde än, men när vi frågar henne vad hon tror varit avgörande för att ta sig dit hon är idag svarar hon snabbt ”att jag vågat ta nästa steg innan jag varit redo för det”.