My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Utveckla ett dynamiskt mindset
I karriären

Utveckla ett dynamiskt mindset

Som konsult behöver du förmodligen inte bli påmind om hur snabbt och föränderligt arbetslivet är – och hur viktigt det är att vara flexibel, nyfiken och öppen för feedback. Allt detta är en del i utvecklingen av ett mer dynamiskt mindset. Med vad är egentligen ett dynamiskt mindset? Och hur utvecklar du det? Svaren får du här!

Dynamiskt och statiskt mindset

Personer med ett dynamiskt mindset klarar utmaningar bättre än personer med ett statiskt mindset. I alla fall om man frågar Carol S. Dweck, författare bakom boken Mindset: The New Psychology of Success (2006). Hon menar att en person med ett statiskt mindset tror att begåvning är medfödd och omöjlig att påverka. En person med ett dynamiskt mindset, däremot, tänker att begåvning och kompetens är någonting som går att uppnå. Och enligt Carol kan alla anta det här synsättet!

Men hur lyckas du på bästa sätt? Läs vidare!

Misstag är en del av inlärningsprocessen

Framgångar är värda att fira! Men du vinner sällan framgång utan att misslyckas någon gång på vägen. Nästa gång du får ett konsultuppdrag du verkligen vill ha kan det därför vara värt att fundera över de gånger det inte gått så bra – och att dina misslyckanden är en del av själva resan. Vi vet att det är tufft att misslyckas, men om du har ett dynamiskt mindset ser du det istället som ett bevis på att du helt enkelt måste kämpa lite mer. Så se till att anta nya utmaningar och dra lärdom av eventuella motgångar och kritik.

Gå utanför din comfort zone

Att anta ett dynamiskt mindset handlar också om att testa saker du inte gjort innan och att gå utanför din comfort zone. Som konsult lär du garanterat känna igen dig i det här! Personlig utveckling är, precis som det mesta i livet, någonting som tar tid och kräver arbete. Men du kan uppnå det genom att våga anta nya utmaningar.

Varje dag innebär nya kunskaper

Oavsett när du slutade skolan är det viktigt att komma ihåg att slutet på din utbildning inte innebär slutet på din bildning. Teknik förändas, processer blir smidigare, nyckeltal intensifieras - oavsett vad det handlar om är livslångt lärande nyckeln till utveckling. Försök ligga steget före och vara redo för nästa steg. Har en kollega visat dig ett tidsbesparande knep? Tar du del av branschtrender i sociala medier? Deltar du i utbildningar på din arbetsplats? Allt det här är exempel på lärande och utveckling. Och ju mer du kan använda det i ditt arbete, desto effektivare blir du!

7 steg för att anta ett dynamiskt mindset

Är du redo att utvecklas lite till? Fantastiskt! Här är en snabbguide med 7 steg för att anta ett dynamiskt mindset.

1. Bekräfta och acceptera brister

Ingen är perfekt! Vi har alla våra fel och brister. Vilka har du?

2. Konfrontera utmaningarna

Känner du dig skräckslagen inför tanken att anta en stor utmaning? Då ska du stanna upp och tänka om. Se utmaningen som en möjlighet istället! På så sätt kan du se situationen ur ett annat perspektiv och känna större engagemang.

3. Var uppmärksam på dina ord och tankar

Bli mer uppmärksam på vad du säger och hur du tänker. Om du ofta använder negativa eller mörka ord och tankar kan det färga av sig på resultatet.

4. Lita på dig själv

Att ständigt söka bekräftelse kan förhindra ditt dynamiska mindset. Acceptera och bekräfta dig själv såsom du är – och börja lita på dig själv!

5. Var dig själv

Låtsas du vara någon du i själva verket inte är? Då har du också svårare att acceptera den du är på riktigt. Sluta förminska dig själv och fokusera på att vara äkta och autentisk. Det är en process som kräver mycket tid och inre arbete men som garanterat är värd i slutändan!

6. Skapa ett syfte

Känns ditt liv målinriktat? Om ja, vad är syftet och målet? Kan du inte riktigt svara på det bör du ta reda på vad det är du jobbar mot.

7. Vänd på kritiken och se fördelarna

Syftet med kritik är att förbättra saker och ting. En kort punktlista berättar förstås aldrig hela historien. Om du vill fördjupa dig och lära dig mer om hur du kan tillämpa ett dynamiskt mindset i din karriär kan du vända dig till våra kollegor på AW Academy. De har byggt upp hela sin pedagogik kring detta och visar dig gärna vägen.